Δευτέρα
29 / 04 / 2024
4 Νέα Άρθρα

Για τις αδιαφανείς διαδικασίες ανάληψης θέσεων ευθύνης στην ΑΑΔΕ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times
Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για τις αδιαφανείς διαδικασίες ανάληψης θέσεων ευθύνης στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Πηγή: 902.gr
Στο κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Έξαρχος και Λεωνίδας Στολτίδης, αναφέρεται:

«Με το από 4.3.2024 υπόμνημά της η Ένωση Αποφοίτων (ΕΝΑΠ) της ΕΣΔΔΑ καταθέτει με τεκμηριωμένο τρόπο μια σειρά από στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η διαδικασία επιλογής Προϊσταμένων στην ΑΑΔΕ είναι πλήρως αδιαφανής και αναξιοκρατική.

Ειδικότερα αναφέρουν:

- Τα συλλογικά όργανα που διενεργούν τις κρίσεις έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στον διοικητή να παρακάμπτει τη βαθμολογική κατάταξη των υποψηφίων και να επιλέγει αυτούς που θέλει εκείνος. Σύμφωνα με την ΕΝΑΠ ΕΣΔΔΑ, στην ΑΑΔΕ, μία στις τρεις θέσεις που προκηρύσσονται έχουν πληρωθεί με "ειδική αιτιολογία" και απευθείας ανάθεση.

- Προκρίνεται πολύ μεγάλο πλήθος υποψηφίων για το τελικό στάδιο της διαδικασίας επιλογής (υπερδιπλάσιο σε σχέση με το υπόλοιπο δημόσιο).

- Αποτελεί εκτεταμένη πρακτική να βαθμολογούνται αυθαίρετα με "κάτω από τη βάση" στην προφορική συνέντευξη υποψήφιοι με υψηλά τυπικά προσόντα και γενικά "μη αρεστοί" υποψήφιοι, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από τη συνέχεια της διαδικασίας.

- Δεν τηρούνται πρακτικά κατά τη διάρκεια των προφορικών συνεντεύξεων, αλλά βοηθητικές σημειώσεις που δεν αποτελούν διοικητικά έγγραφα και καταστρέφονται μόλις καθαρογραφούν.

- Δεν δημοσιοποιούνται αναλυτικά στοιχεία με τα μόρια που συγκέντρωσε ο κάθε υποψήφιος μετά το πέρας της διαδικασίας επιλογής (αρχικός και τελικός πίνακας κατάταξης υποψηφίων, βαθμολογίες προφορικής συνέντευξης και γραπτών). Τα όποια στοιχεία δίνονται "με το σταγονόμετρο" κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου, δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση με αποτέλεσμα να χάνεται το δικαίωμα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

Η ΑΑΔΕ, που ιδρύθηκε με το ν. 4389/2016, απολαμβάνει λειτουργική ανεξαρτησία και δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές. Η σύσταση της ΑΑΔΕ αποτέλεσε μια αντιδραστική "τομή" στη Φορολογική και Τελωνειακή Διοίκηση, με σκοπό την ένταση της φορολογικής επίθεσης στα λαϊκά στρώματα με ταυτόχρονη φοροασυλία στο μεγάλο κεφάλαιο. Μέσω της ΑΑΔΕ, το 95% των συνολικών φορολογικών εσόδων το πληρώνει ο λαός ενώ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι "συνεισφέρουν" σε ποσοστό που δεν ξεπερνάει το 5%. Για αυτόν ακριβώς το λόγο από το 2016 στην ΑΑΔΕ όχι μόνο έχουν επιδεινωθεί δραματικά οι εργασιακές σχέσεις (άγρια εντατικοποίηση, ατομικά μισθολόγια κλπ.), αλλά ασκείται ασφυκτικός έλεγχος στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων ώστε να μην ακούγεται η παραμικρή φωνή εναντίωσης στην αντιλαϊκή πολιτική, να υλοποιούνται απαρέγκλιτα οι αντιλαϊκοί στόχοι της Αρχής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη αξιοκρατίας και διαφάνειας που χαρακτηρίζει τη διαδικασία επιλογής Προϊσταμένων στην ΑΑΔΕ».

Για να δείτε την ερώτηση του ΚΚΕ για τις αδιαφανείς διαδικασίες ανάληψης θέσεων ευθύνης στην ΑΑΔΕ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.